La desembocadura del Foix

Submitted by 73856493 on Mon, 02/12/2018 - 19:36

La desembocadura del Foix

APMA/ BOSC VERD/ GEPEC 11 de febrer de 2018

Creiem que s’estan duent a terme uns passos molt necessaris en la preservació d’aquest petit espai, vital per infinitat d’espècies d’aus, en especial per aquelles que en èpoques de migració no disposen de gaires indrets on descansar i reposar forces

Les entitats ecologistes APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf), BOSC VERD de Vilafranca del Penedès, GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) volem fer uns aclariments respecte a l’article publicat el passat dia 5/02/2018, titulat: Falsa política medioambiental del Ayuntamiento de Cubelles en la protección del espacio Delta del Foix.

Creiem que s’han de denunciar les agressions al medi ambient, que són moltes, però també denunciar fets esbiaixats de la realitat més actual.

Sabem que, per regla general, als governants els costa molt dedicar part del seu temps i recursos de l’administració pública en la protecció del medi natural.

És per això que quan, com en aquest cas, l’Ajuntament de Cubelles està realitzant unes correctes actuacions a la zona protegida de la Desembocadura del Foix, hem de defensar els treballs que es dirigeixen en aquest objectiu, que no és més que protegir, preservar i potenciar ecològicament l’ecosistema en concret. Situat en un indret tant degradat, pressionat, antromorfitzat i maltractat al llarg de moltíssims anys.

Hem pogut comprovar que totes les espècies vegetals plantades recentment, són totalment autòctones, i que provenen d’un viver que és dedica exclusivament a les espècies vegetals pròpies de Catalunya. Ens consta, que aquesta actuació té el vistiplau per part de la conselleria de Medi Ambient de la Generalitat.

La fotografia de l’article de premsa recollit d’una publicitat del mateix consistori, realment no s’identifica amb res a dia d’avui, de l’intent per part de l’Ajuntament de Cubelles de preservar aquest racó del Garraf, ja que tenim constància de la presència diària d’uns vigilants que s’encarreguen de fer respectar i educar les persones que ho visiten perquè respectin al màxim l’entorn.

Creiem que s’estan duent a terme uns passos molt necessaris en la preservació d’aquest petit espai. Vital per infinitat d’espècies d’aus, en especial per aquelles que en èpoques de migració no disposen de gaires indrets on descansar i reposar forces, entre el gran Parc Natural del Delta de l’Ebre fins el que queda de les antany grans extensions del Parc Natural del Delta del Llobregat i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà , ja que la immensa extensió del litoral català ha estat devorat pel formigó.

Tanmateix, volem animar a les persones que governen l’Ajuntament de Cubells que no es quedin aquí. La desembocadura del riu Foix forma part del final d’un ecosistema que és el propi Riu Foix, que connecta la costa del mediterrani amb la plana penedesenca, tot creuant la serralada litoral. Aquest espai forma part del PEIN i de la Xarxa Natura 2000. Ara el que caldria és ampliar la zona protegida del riu que va des de la muntanya del Salze fins el pont de la carretera C-31, que és on comença l’espai protegit de la desembocadura.  Aquest curs d’aigua necessita una empenta per recuperar la seva funció de corredor ecològic, de connexió dels diferents espais naturals de la Conca del Foix, com són l’Espai Natural del Parc del Foix i l’Espai Natural de la Serra d’Ancosa.

Des dels grups ecologistes APMA, BOSC VERD i GEPEC, creiem que el camí escollit actualment en la preservació de l’espai objecte de l’article és força correcte, millorable sempre, ja que no ens hem d’oblidar en quina situació d’abandonament es trobava.

Esperem, i desitgem, que els polítics de tots els colors s’uneixin en defensar la natura,  que indubtablement beneficia al conjunt de la població que l’envolta.

foix