Inici

Submitted by 73856493 on Tue, 11/21/2017 - 14:41

cartell expo

Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, amb el mínim de recursos, amb el màxim d'eficiència, amb respecte pel medi ambient. S’ha de considerar la construcció en pedra seca com el paradigma de la sostenibilitat.

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

L’exposició s’estructura en 20 plafons temàtics amb imatges i textos. Els àmbits tractats són:

1. La base geològica

2. Què és la “pedra seca”?

3. Tipus de construccions

4. Barraques / Cabanes

5. Construccions de pedra seca declarades bé cultural d’interès nacional

6. La pedra seca, per territoris:

Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà

Àmbit metropolità

Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat

Catalunya central

Comarques gironines

Penedès històric

Ponent

Terres de l’Ebre

7. Associacionisme i rutes senyalitzades

8. L’art de la pedra seca a Catalunya: les construccions més singulars

9. La tècnica de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanitat

 

Hem afegit dos plafons més amb informació específica del municipi

La pedra seca a Vilanova i la Geltrú

Per aprofundir en el coneixement de la pedra seca tenim una eina desenvolupada per l’Observatori del Paisatge i on hi col·labora l’associació Drac Verd, el Parc del Pirineu Català, el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans, experts i altres entitats que vetllen pel patrimoni de la pedra seca, la Wikipedra, qu és un espai web 2.0 sobre construccions de pedra seca de Catalunya.

La feina de catalogació no està tancada. Es pot col·laborar introduint les construccions que conegueu a través dels formularis específics per a barraques o cabanes, construccions per emmagatzemar aigua, murs i conjunts, forns i altres construccions. Les propostes seran validades per l'associació Drac Verd en col·laboració amb altres experts en la matèria, i posteriorment publicades al web.

Si consultem wikipedra per municipis descobrirem que, dins del terme municipal de Vilanova i la Geltrú, estan descrites i inventariades:

243 Barraques

31 Construccions per emmagatzemar aigua

16 Forns de calç:

8 Murs i conjunts de murs significatius

44 Construccions d'altre tipus

Importància per a la Biodiversitat

Els murs de pedra seca són de gran importància per als éssers vius. Les particulars característiques dels materials i la inexistència d’argamasses o ciments facilita un seguit de condicions als murs de pedra seca, com són la seva condició drenant, la retenció interna d’humitat, l’estabilitat tèrmica respecte de l’exterior i l’existència de microcavitats i fissures que són aprofitades per un gran nombre d’espècies, tant de flora com de fauna.

El conjunt d’espècies que poden colonitzar i viure en cadascun d’aquests microhàbitats és extens. Els murs de pedra seca tenen una diversitat extraordinària d’invertebrats, i també un gran nombre de vertebrats els utilitzen com a refugi o lloc per a la cria. En general, els amfibis s’hi refugien durant el dia, mentre que els rèptils s’hi amaguen per passar la nit. Per a alguns ocells és el punt idoni de nidificació.

Tres recorreguts de Pedra Seca  al municipi

C1 Adarró - Ortoll: WIKILOC

c1

C2 Carrerada Talaia i retorn per les Mesquites WIKILOC 

c2

C3 Garrofers i estructura per aigua: WIKILOC

c3

Dos excursions  guiades

als recorreguts C1 i C3. Activitat gratuïta.  És obligatòria la inscripció prèvia.

C1 Adarró - Ortoll: divendres 18 d'agosts a las 19:00   

C3 Garrofers i estructura per aigua: divendres 11 d'agost a las 19:00