Inici

Submitted by 73856493 on Tue, 11/21/2017 - 14:41

Informació pública de les activitats de l'APMA. Els arxius de les nostres activitats es poden trobar aquí

Divendres 5 d’abril us convidem a assistir a les 19h a la inauguració d’aquesta exposició que tindrà lloc fins dijous 9 de maig al Centre Cívic Molí de Vent - Joanot Martorell, a Vilanova i la Geltrú.

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquest àmbit, la pedra seca representa una de les tècniques més utilitzades, que van permetre als nostres  avantpassats construir amb un mínim de recursos i major eficiència, deixant aquest llegat arquitectònic com a referent en la sostenibilitat.

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural  immaterial per part de la UNESCO, l’Associació per la Pedra  Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Dep. Cultura de la Generalitat de Catalunya van dissenyar al 2018 aquesta exposició, eminentment fotogràfica e itinerant entre municipis, que pretèn oferir una panoràmica àmplia, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica i respectuosa amb l’entorn natural. De fet, la pedra seca és de gran importància per a la Biodiversitat. En facilitar unes condicions favorables, les cavitats i fissures esdevenen microhàbitats per nombroses espècies vegetals i animals. Una gran diversitat d’invertebrats i vertebrats les utilitza com a refugi o lloc per reproduir-se.

El mateix dia de la inauguració, els representants de les entitats, que organitzem l'exposició, intervindran breument per donar el seu punt de vista del que representa la pedra seca: 

· Ramón Artigas, d'APSAT, Associació de la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional
· Jaume Marsé, president de l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA Garraf - EdC)
· Àngels Parés, de l'IEP, Institut d'Estudis Penedesencs
· Maria Carme Barceló, de l'agrupació excursionista Talaia
· Oscar Mercadé, de Garraf Coopera
· Pere Marsé, dels Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer

 Per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, hi assistirà la regidora de Cultura, Teresa Llorens, i possiblement també el regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet. Es tracta de la segona edició de la mostra a Vilanova, després de l’anterior que va tenir lloc al mes d’agost passat, al Museu del Ferrocaril.

Informació pràctica

Dates: 5 abril al 9 maig 2024
Divendres 5 abril, 19h. Inauguració de la mostra, Centre Cívic Molí de Vent - Joanot Martorell, Vilanova i la Geltrú.
Horaris Centre Cívic Molí de Vent. Matins, dilluns, dimecres i divendres de 9.30h a 13h. Tardes, dilluns a dijous, de 16.30h a 19.30h.
Dissabte 5 maig, 9.30h. Taller Veniu a aprendre a restaurar els marges de pedra seca, Bosc de la Memòria dels Deportats, Vilanova i la Geltrú. Inscripcions: garrafcoopera@gmail.com

En el marc de l'exposició, es proposen tres itineraris conservats pels gestors de la recuperació d'aquest patrimoni, on es pot conèixer una bona mostra de construccions a Vilanova i perquè tothom que vulgui ampliar la descoberta d’aquest patrimoni, ho pugui fer per compte propi (per més informació, consultar document adjunt; Tríptic 1).

Informació complementària: Wikipedra Catàleg pedra seca de Catalunya
Organització:
Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA-EdC)
Agrupació Excursionista Talaia
Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer
Garraf Coopera
Institut d’Estudis Penedesencs